DNS instellingen

Op deze pagina vind je alle informatie over de DNS records welke per domeinnaam moeten worden ingesteld.

Welke DNS records moet ik voor de e-mail instellen?

Naast het A record, dat ons systeem voor de authenticatie gebruikt, zijn er een aantal DNS records die nodig zijn zodat je e-mail (goed) werkt.

MX records

Deze records specificeren welke mailserver verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mail voor een bepaald domein. Maak de volgende 2 MX records aan:

Naam Type Prioriteit Waarde
@ MX 10 mx01.cbsolt.net
@ MX 20 mx02.cbsolt.net

SPF record

Deze record specificeert welke mailservers gemachtigd zijn om e-mail namens je domein te verzenden. Dit helpt om te voorkomen dat anderen je domeinnaam gebruiken voor phishing- of spam-pogingen. Voeg de volgende record toe aan de DNS van je domein.

Naam Type Waarde
@ TXT v=spf1 include:spf.cbsolt.net -all

Heeft je domein al een SPF record en wil je deze niet vervangen? Voeg dan alleen deze instructie toe bij “Waarde”: include:spf.cbsolt.net

DKIM record

DKIM records worden gebruikt om e-mails die vanuit je domein zijn verzonden, cryptografisch te ondertekenen. Dit helpt om wijzigingen aan de e-mail tijdens de verzending te voorkomen en helpt ook de ontvangende server om te controleren of de e-mail daadwerkelijk vanuit uw domein is verzonden. Een DKIM record wordt speciaal aangemaakt en dit zijn de stappen:

  1. Login bij het admin panel en klik op het domein waarvoor je de DKIM record wil configureren.
  2. Klik dan op Settings > Security en scroll naar beneden tot “Custom DKIM signature”
  3. Klik nu op “Enable DKIM” zodat het record wordt aangemaakt.
  4. Ga nu naar je DNS beheer paneel en voer het record in zoals dit voorbeeld:
Naam Type Waarde
qbm123456._domainkey TXT v=DKIM1; k=rsa; p=MIG….
  1. Ga terug naar het admin panel en klik op “Verify DKIM”.

Ons systeem gaat nu je DKIM record controleren en je krijgt bericht wanneer dit is gelukt.

DMARC record

Deze records laten eigenaars van e-maildomeinen toe hun domein te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik, zoals e-mail spoofing. Het stelt de ontvangende server in staat om te controleren of inkomende mail van een domein is gemachtigd door de beheerders van het domein en vraagt feedback over berichten die de evaluatie niet doorstaan.

De waarde voor een DMARC record is afhankelijk van het DMARC monitoring system dat je hiervoor wil gebruiken. De configuratie voor DMARC is een geavanceerd process, fout uitgevoerd is het mogelijk dat niet alle emails worden afgeleverd. Heb je problemen met e-mailspoofing en/of wil je DMARC graag toepassen? Dan kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Het volgende DMARC record kan je zonder risico’s aan je DNS zone toevoegen:

Naam Type Waarde
_dmarc TXT v=DMARC1; p=none; rua=mailto:jouw@emailadres.nl;

Bij deze record worden “verdachte” e-mails nog steeds verstuurd, maar wel gereporteerd via het opgegeven e-mailadres. Wil je dat niet, dan laat je het “rua” gedeelte compleet weg. Dan blijft je DMARC record bestaan en heeft deze verder geen functie.